De elektrische fiets; niet meer weg te denken uit ons straatbeeld

De tijd dat de elektrische fiets was voorbehouden aan de senioren van Nederland is voorgoed voorbij!
Al jarenlang maakten elektrische fietsen een stevige opmars in de fietsenhandels van ons land en de afgelopen jaren is dat met grote sprongen voortgezet.
Hoog tijd om een aantal belangrijke ontwikkelingen rondom de e-Bike uit te lichten.


1.      Lekker hip, zo’n e-Bike
Toegegeven, de term e-Bike klinkt ook een stuk lekkerder dan ‘de elektrische fiets’. Maar ook DIE benaming is zijn stoffige karakter al een hele tijd kwijt!

e-Bikes worden dan ook nog steeds toenemend veel verkocht in Nederland aan tal van leeftijdsgroepen en is zeker niet langer voorbehouden aan de ouderen. Het image van de e-Bike heeft daarmee een mooie boost gehad.


2.      Een elektrische fiets voor alle leeftijden
De snelst groeiende groep gebruikers zijn mensen tussen de 21 en 40 jaar waarbij met name woon-werkverkeer (het alternatief voor de auto voor een rit die met een gewone fiets net een brug te ver is) of school/studieverkeer een belangrijke factor zijn.

Waar het ritje met een traditionele fiets als te ver of te zwaar wordt bestempeld en het meest gekozen alternatief toch nog de auto is, is de elektrische fiets als ideale uitkomst.


                                                              Hotel Bosrijk Vlodrop
                       
3.      Opladen – waar en wanneer?
Een elektrische fiets of e-Bike, de naam zegt het al, werkt met een accu. Overigens is de fiets niet in zijn geheel motorisch, maar biedt de fiets je trapondersteuning; zo kun je makkelijker langer of verder fietsen met een behoorlijk tempo.

Maar dan het laden: Hoe lang je met een accu kunt fietsen is afhankelijk van het type accu en de leeftijd (en je oplaadgedrag) van de accu. Opladen kan met een gewoon stopcontact en duurt dan tussen de 4 en 18 uur. Maar dan ben je natuurlijk gebonden aan huis.

Sommige gemeenten, horecagelegenheden en culturele voorzieningen bieden een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Zeker nu werkgevers en de overheid elektrisch fietsen stimuleren voor enerzijds gezondheid en anderzijds het ontlasten van de wegen.


Oplaadpunt voor elektrische fietsen en e-Bikes
Bij Ecotap zijn we helemaal thuis in de wereld van oplaadpunten, zowel voor auto’s als voor fietsen of brommobielen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor oplaadpunten voor thuis of voor een openbare locatie?



Reacties

Populaire posts van deze blog

De Nederlandse automobilist versus CO2-reductie… alles uit de kast in 6 stappen

De 3 belangrijkste misvattingen over lange afstanden rijden met een elektrische auto

De e-Bike van 2020… wat mag je verwachten?